Created 4-Apr-15
0 photos
18-11-10 DODEKALITTEN - Storslået kunstværk af billedhugger og komponist på Lolland DODEKALITTEN
Storslået kunstværk af billedhugger og komponist på Lolland
- færdigt i 2024

Billedhugger Thomas Kadziola og komponist Gunner Møller Pedersen står bag projektet DODEKALITTEN - et kunstværk bestående af 12 stenstøtter - i klasse med Stonehenge i England og af format som de store stenhoveder på Påskeøen i Stillehavet. DODEKALITTEN forventes at stå færdig i 2024 i Ravnsby Bakker på Lolland med udsigt over Smålandshavet.

DODEKALITTEN (græsk: Tolvstenen) – er 12 stenstøtter i forskellige typer norsk og svensk granit, 7-8 meter høje og 1-1,5 meter brede, hvor de øverste 2 meter udhugges som hoveder, opstillet i en cirkel m. 30m diameter, med hovederne vendt mod centrum.

Under en kreds af siddesten i 2 meters afstand fra stenstøtterne indbygges et skjult 12-kanal højtaleranlæg, som dagligt lader elektroakustisk musik/sang klinge inde i cirklen året rundt. Et syngende monument, som skal give såvel lokale som tilrejsende en oplevelse af storhed, nærhed og skønhed, folkevandring og bofasthed, stolthed og ydmyghed, fortid, nutid og ikke mindst fremtid, den kommende tid.

De to første stenblokke, sort diabas på hver 35 ton, blev i september fundet i et stenbrud i älmhult i Sverige og ligger nu klar hos billedhuggeren. Den første sten er rejst på sit arbejdsfundament, og processen med at fremdrage personen inde i stenen begynder nu. Hvilken personlighed stenen rummer, kan ingen sige noget om, ikke engang kunstneren selv. Han skal finde den i stenen. Og det sker med ét mejselslag ad gangen.

Første mejselslag sker ved præsentationen af DODEKALITTEN
Torsdag den 25. november klokken 14.00 hos Thomas Kadziola
Lundevej 10, 4913 Horslunde:

Ouverture
Formand for Lolerkredsens bestyrelse Jon Krabbe byder velkommen
Borgmester Stig Vestergård, Lolland Kommune
Første mejselslag, Thomas Kadziola
Musikalsk indslag kor/digt, Gunner Møller Pedersen
Varm solbærsaft fra Jydrodsgaard

Om DODEKALLITTEN siger Thomas Kadziola og Gunner Møller Pedersen:
”Værket anskueliggør LOLERNES historie og dermed Lollands baggrund, et demokratisk samfund, hvis urform er samråd, hvor fælles stræben udtrykkes i sang, og hvor bevidsthed om fortiden udtrykkes som respekt for forfædrene, der oprindeligt kom langvejs fra. Legender og sagn om LOLERNE og DODEKALITTEN danner baggrund for en højst nærværende nutidig fortælling om samarbejde mellem forskellige kunstarter og det lokale samfund”.

For yderligere information – kontakt:
Thomas Kadziola – telefon: 54 93 59 02, mobil 27 64 49 02
Gunner Møller Pedersen – telefon: 54 92 33 39, mobil: 51 26 04 11

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords:Billedhugger Thomas Kadziola, Dodekalitten, Lolland, alle gallerier, apr-15, kunstværk

This gallery is empty.