Created 28-Jul-13
0 photos
Eilschous boliger fra Odense

Eilschous boliger blev opført i 1767 af købmand Peter Eilschou i Munkemøllerstræde i Odense. De blev snart omdannet til en stiftelse, de såkaldte Eilschous Boliger.
Her kunne tre borgerlige enker og tre borgerlige jomfruer af præste- eller købmandsstanden fra Odense by og opland bo uden at betale husleje. Det var datidens private sociale foranstaltning.
Efterligning af moderne murværk
Købmand Eilschou opførte bygningen i bindingsværk, men skjulte det ved at kalke huset over. Bindingsværk var almindeligt i 1767, men ikke længere moderne i borgerlige kredse. Den borgerlige klasse foretrak det solide murværk, der udstrålede velstand. Murværk var imidlertid rigtig dyrt, og mange havde ikke råd eller de rigtige håndværkere til det.
Revet ned og gemt væk

Boligerne var reserveret enlige, trængte kvinder helt frem til 1920, hvor Odense kommune overtog boligerne og brugte dem som husvildeboliger.
I 1929 og 1934 blev bygningerne revet ned og gemt væk. Tømmeret fra den ene bygning menes at være blevet brugt til restaurering af H.C. Andersens barndomshjem. Godt og vel tres år senere overgav Odense kommune de mange nedpakkede bygningsdele fra den anden bygning til Den Gamle By.

Præsteenken fra 1864
Madam Marie Wiberg bor i stiftelsen Eilschous Boliger sammen med sin ugifte datter Christiane. Jomfruen er 25 år gammel og skal meget gerne giftes inden sit 30. år, da hun ellers vil få status af gammel jomfru og ikke længere er et attraktivt emne til et ægteskab. Præsteenkens dilemma er, at hun ikke har store midler til at give Christiane en passende økonomisk medgift, og derfor ser hun gerne sin datter gift ind i en velhavende familie, hvor man mere ser på hendes stand, gode manerer og lærdom end på de penge, der følger hende som medgift.
Da H. C. Andersen var dreng i begyndelsen af 1800-tallet, kom han i denne lejlighed hos madam Bunkeflod, der dengang boede her. Han har skrevet om enkerne i stiftelsen i ”Mit Livs Eventyr”. I december 2012 fandt man eventyret ”Tællelyset”, der var skrevet til netop madam Bunkeflod.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords:Christiane, Den Gamle By, Eilschous boliger, Madam Bunkeflod, Marie Wiberg, Odense, Præsteenken, alle gallerier, billeder, foto, fotos, gratis billeder, jul-13

This gallery is empty.