Created 16-Jul-13
375 photos
’Kunst på Fad’ bidrager til Fregatten Jyllands overlevelse

H.K.H. Prinsgemalen åbnede i dag, 16. juli en udstilling på fregatten, der viser 30 danske topkunstneres evner som ’whisky-fads-malere’

I sommeren 1886 glider Fregatten Jylland majestætisk ind gennem Firth of Forth-fjorden i Skotland for at ankre op ved Leith i udkanten af Edinburgh. Fregatten er på et tremåneders eksercertogt under kommandør P.H. Braëm som optakt til det store Vestindientogt, der venter i november samme år....

I de samme dage, godt 160 kilometer længere nordpå i den lille by Dufftown arbejder en mand og hans ni børn målrettet på at få rejst en lille bygning.
Sten for sten bygger William Grant i sommervarmen sin drøm op om at skabe sin egen levevej og blive herre i eget whisky-destilleri.
Anløbet af den danske fregat i den store havneby sydpå kommer nok aldrig den 47-årige skotte for øre, men 127 år senere opstår der alligevel en forbindelse mellem succesen han grundlagde dengang, whiskymærket Glenfiddich og det danske orlogsskib, der trods alle odds overlevede og nu kaster glans over dansk maritim historie.

Gennem lokale forbindelser, der var klar over, at fregatten er i oprørte økonomiske vande, er der nemlig opstået en symbiose mellem de to.
Mellem verdens længste træskib og verdens største malt whisky-destilleri.
Det betyder, at fregattens nederste dæk, kaldet hulskibet, der allerede er et sandt mesterværk i brugen af egetræ, 16. juli vil få endnu mere unikt egetræ ombord.

30 danske topkunstnere er gået sammen med William Grant & Co., som moderfirmaet bag Glenfiddich hedder, om at støtte fregattens bevarelse.
Det foregår ved, at hver kunstner har udsmykket en egetræsstav fra et af distelleriets whiskyfade, og disse stave bliver nu udstillet i fregattens hulskib for efterfølgende, i oktober, at blive bortauktioneret via Lauritz.com.

Der er tale om kunstværker af en helt speciel karakter præget af kunstnernes personlige stil og ideer.
Og med stave dekoreret af blandt andet Ingvar Cronhammar, Leif Sylvester, Michael Kvium, Bjørn Nørgaard, Peter Viskinde og Jacob Haugaard er alle kunstneriske udtryk repræsenteret.
”Det er rørende og gør os meget stolte, at så mange store personligheder er klar til at hjælpe os,” siger Benno Blæsild, direktør for ’Den selvejende institution Fregatten Jylland’ om ’Kunst på Fad’ som projektet kaldes.

Udstillingen i Ebeltoft åbnedes af fregattens protektor H.K.H. Prinsgemalen 16. juli og kan ses frem til sommerferiens afslutning, hvorefter den flyttes til Musikhuset i Aarhus i anledning af premieren på Musicalen Fregatten Jylland. Efterfølgende og op til auktionen vil den være at opleve i Øksnehallen i København.

Glenfiddich laver i forbindelse med projektet også en speciel Fregatten Jylland-whisky.
En "limited edition" på 250 flasker 14 års lagret whisky, hvor overskuddet ligeledes går til fregatten.

Mere om Fregatten her:
http://www.facebook.com/FregattenJylland?fref=ts

http://www.fregatten-jylland.dk/

Om Glenfiddich:
http://www.glenfiddich.com/

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords:Benno Blæsild, Fregatten Jylland, Glenfiddich, Kunst, Prins Henrik, Prinsgemalen, Whisky, alle gallerier, billeder, foto, fotos, free, gratis, jul-13

Fregatkunst_0001Fregatkunst_0002Fregatkunst_0003Fregatkunst_0004Fregatkunst_0005Fregatkunst_0006Fregatkunst_0007Fregatkunst_0008Fregatkunst_0009Fregatkunst_0010Fregatkunst_0011Fregatkunst_0012Fregatkunst_0013Fregatkunst_0014Fregatkunst_0015Fregatkunst_0016Fregatkunst_0017Fregatkunst_0018Fregatkunst_0019Fregatkunst_0020